MAS INFORMACIÓN SOBRE TRABAJOS PUBLICADOS RECIENTEMENTE Y PROYECTOS CONCEDIDOS EN LOS ÚLTIMOS AÑOS A LOS INVESTIGADORES DEL GRUPO IFSa
Artículos publicados (2010-2012):
MUÑOZ, M., GUEVARA, L., AZNAR, A., MARTÍNEZ, A., PERIAGO, P.M., FERNÁNDEZ, P.S. 2012. Characterisation of the resistance and the growth variability of Listeria monocytogenes after high hydrostatic pressure treatments. Food Control. Aceptado, publicado online. Link
TOMÁS CALLEJAS, A.; BOLUDA AGUILAR, M.; ROBLES, P.; ARTÉS CALERO, F.; ARTÉS HERNÁNDEZ, F. 2011. Innovative active modified atmosphere packaging for improving shelf life of fresh-cut red chard baby leaves. LWT - Food Science and Technology, 44, 1422-1428. Link
ANTOLINOS V., MUNOZ M., ROS-CHUMILLAS M., AZNAR A., PERIAGO P.M., FERNANDEZ P.S. 2011. Combined effect of lysozyme and nisin at different incubation temperature and mild heat treatment on the probability of time to growth of Bacillus cereus. Food Microbiology, 28(2), 305-310. Link
ESTEBAN, M.D. and PALOP, A. 2011. Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells. Food Technol. Biotechnol. 49 (1) 89–95. Link
LÓPEZ, M.D., GARCÍA, P., MUÑOZ-CUEVAS, M., FERNÁNDEZ, P.S., AND PALOP, A. 2011. Thermal inactivation of Alicyclobacillus acidoterrestris spores under conditions simulating industrial heating processes of tangerine vesicles and its use in time temperature integrators. European Food Research and Technology, 232, 5, 821-827. Link
RODRIGO, D., SAMPEDRO, F., SILVA, A., PALOP, A., MARTÍNEZ, A. 2010. New food processing technologies as a paradigm of safety and quality. British Food Journal, 112, 5, 467 – 475. Link
MUÑOZ CUEVAS, M.; FERNÁNDEZ ESCÁMEZ, P.S.; GEORGE, S.; PIN, C. 2010. Modeling the lag period and exponential growth of Listeria monocytogenes under conditions of fluctuating temperature and water activity values, Applied and Envirnomental Microbiology, 76, 2908-2915. Link
MUÑOZ CUEVAS, M.; GUEVARA PRIETO, L.; PALOP GÓMEZ, A.; FERNÁNDEZ ESCÁMEZ, P.S. 2010. Prediction of time to growth of Listeria monocytogenes using Monte Carlo simulation or regression analysis, influenced by sublethal heat and recovery conditions. Food Microbiology, 27, 468-475. Link
VAN ZUIJLEN, A.; PERIAGO BAYONAS, P.M.; AMÉZQUITA, A.; PALOP GÓMEZ, A.; BRUL, S.; FERNÁNDEZ ESCÁMEZ, P.S. 2010. Characterization of Bacillus sporothermodurans ic4 spores; putative indicator microorganism for optimisation of thermal processes in food sterilization. Food Research International, 43, 1895-1901. Link
Otros Proyectos concedidos
Proyecto: “APLICACIÓN CONJUNTA DE INGREDIENTES NATURALES Y TECNOLOGÍAS NO TÉRMICAS EN LA ESTABILIZACIÓN DE BEBIDAS DE ORIGEN VEGETAL”
Entidad financiadora: MINISTERIO DE CIENCIA E INNOVACION (Ref: AGL2010-22206-C02-02)
Participantes: Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT)
Duración: desde: 31/12/2010 hasta: 31/12/2013
Investigador responsable: Fernández Escámez, Pablo Salvador
Proyecto: “APLICACIÓN DE TRATAMIENTOS COMBINADOS DE CALOR Y ANTIMICROBIANOS NATURALES EN FLUJO CONTINUO A ALIMENTOS LÍQUIDOS: OPTIMIZACIÓN, VALIDACIÓN Y VALORACIÓN DEL RIESGO ASOCIADO”.
Entidad financiadora: MINISTERIO DE CIENCIA E INNOVACION (Ref: AGL2010-19775)
Participantes: Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT)
Duración: desde: 31/12/2010 hasta: 31/12/2013
Investigador responsable: Palop Gómez, Alfredo
Proyecto: “OPTIMIZACIÓN DE LAS CONDICIONES DE PROCESADO MÍNIMO DE ALIMENTOS GARANTIZANDO LA SEGURIDAD MICROBIOLÓGICA”.
Entidad financiadora: Fundación Séneca
Participantes: Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT)
Duración desde: 01/01/2009 Hasta: 31/12/2011
Investigador principal: Paula M. Periago Bayonas